Integrated Marine Informations System - IMIS

Persons | Institutes | Publications | Projects | Datasets | Maps
[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Laagwaterseizoen 2018: samenvatting seizoen en gepubliceerde laagwaterberichten waterwegen
Boeckx, L.; Deschamps, M.; Mostaert, F. (2019). Laagwaterseizoen 2018: samenvatting seizoen en gepubliceerde laagwaterberichten waterwegen. Versie 1.0. WL Rapporten, PA006_8. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. IX, 50 + 186 p. bijl. pp.
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more

Available in  Authors 
Document type: Project report

Keywords
  Hazards > Weather hazards > Droughts
  Water management > Permanence > Low water(reporting)
Author keywords
  Lage afvoer

Project Top | Authors 
 • Laagwaterberichtgeving

Authors  Top 

Abstract
  In 2018 werd Vlaanderen, en de omliggende regio’s, voor het tweede opeenvolgende jaar getroffen door een droogtecrisis.
  Bij aanvang van het groeiseizoen in april 2018 waren er geen duidelijke aanwijzingen voor een droge zomer. De neerslagtotalen tijdens de voorafgaande winter 2017-2018 leunden aan bij de normalen. De lente en zomer van 2018 kenden echter een uitzonderlijk hoge waarde voor de gemiddelde temperatuur en abnormaal lage waarden voor de neerslaghoeveelheid. De uitzonderlijke lage neerslaghoeveelheden van mei en juni, gevolgd door een heel aantal maanden waarin steeds minder neerslag dan normaal viel, leidde in de zomer van 2018 tot het nemen van een heel aantal maatregelen. De periode tussen 2 juni en 6 augustus 2018 wordt in alle 308 Vlaamse gemeentes door het KMI bestempeld als uitzonderlijk.
  Voor de beschouwde meetposten en hun beschikbare meetreekslengte werden voor wat betreft het afgevoerde volume in de periode 1 juli – 30 november nieuwe minima bereikt voor de IJzer, Dender, Boven- Schelde, Dender en Kleine Nete. Waar het jaar 1976 in de meetreeks beschikbaar is, blijft dat jaar het absolute recordjaar, al is voor de Demer, Zeeschelde en Zenne het verschil zeer klein. Voor de onverdeelde Maasafvoer is 1976 veel duidelijk het absolute recordjaar.
  De beheerders van de waterwegen konden pas begin december weer overschakelen naar een normaal beheer zonder droogtemaatregelen, waaronder diepgangbeperkingen.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors