Integrated Marine Informations System - IMIS

Persons | Institutes | Publications | Projects | Datasets | Maps
[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Laagwaterseizoen 2019: samenvatting seizoen en gepubliceerde laagwaterberichten waterwegen
Boeckx, L.; Deschamps, M.; Mostaert, F. (2020). Laagwaterseizoen 2019: samenvatting seizoen en gepubliceerde laagwaterberichten waterwegen. Versie 1.0. WL Rapporten, PA006_9. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VIII, 33 + 153 p. bijl. pp.
Part of: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , more

Available in  Authors 
Document type: Project report

Keywords
  Hazards > Weather hazards > Droughts
  Water management > Permanence > Low water(reporting)
Author keywords
  Lage afvoer

Project Top | Authors 
 • Laagwaterberichtgeving

Authors  Top 

Abstract
  In 2019 was aan het begin van het groeiseizoen reeds duidelijk dat er nog een groot neerslagtekort was en dat er meer neerslag dan gemiddeld zou moeten vallen om een normale zomer zonder waterschaarsteproblemen te kunnen krijgen.
  In de hydrologische winter van 2018-2019, waarin de gevallen neerslaghoeveelheid aanleunde bij de normale cumulatieve hoeveelheden, kon het opgebouwde neerslagtekort van de periode daarvoor niet gecompenseerd worden. Tijdens de lente en zomer van 2019 werden neerslaghoeveelheden opgetekend die iets lager dan gemiddeld waren, maar niet uitzonderlijk laag. Daarbovenop liet de zomer van 2019 liet zich kenmerken door een hoge gemiddelde temperatuur met 3 hittegolven.
  De afvoeren op de waterwegen in het laagwaterseizoen van 2019 waren (heel) laag. In april 2019 lagen de afvoeren op de waterwegen grosso modo tussen de P10 en de P25. Tijdens de zomer kon het opgelopen afvoertekort niet worden opgehaald. Tegen het einde van het groeiseizoen (eind september) waren voor een heel aantal locaties de afvoeren dan ook lager dan ooit sinds het begin van de metingen, met de nodige effecten hiervan. De totaal afgevoerde volumes in 2019 tussen april en eind september betekenden voor de IJzer (Haringe) en de Leie (Menen) een nieuw minimumrecord voor de totale cumulatieve afvoer gedurende het groeiseizoen (sinds het begin van de metingen). Verder is voor een heel aantal locaties het totaal afgevoerde volume in het groeiseizoen gelijkaardig aan dat in 2017. Dat was het geval voor de Boven-Schelde te Helkijn, de Zeeschelde in Melle, de Dender in Overboelare, de Demer in Aarschot en de Kleine Nete in Grobbendonk. In 2018 was vooral het ‘verlengde groeiseizoen’ (tot eind november) uitzonderlijk- het begon in 2018 pas eind november opnieuw betekenisvol te regenen. Voor de onverdeelde Maasafvoer is vast te stellen dat in 2019 de afvoer in heel de maand september (tot aan de laatste week, wanneer er neerslag viel), lager was dan 50 m³/s. Dat was niet voorgevallen in 2017 of 2018.
  De neerslag die eind september viel was broodnodig om een heel aantal maatregelen langzaam terug te beginnen schroeven.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors