Integrated Marine Informations System - IMIS

Personen | Instituten | Publicaties | Projecten | Datasets | Kaarten
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Studie ten behoeve van aanleg van overstromingsgebieden en natuurgebieden in het kader van het Sigmaplan - Ondersteunende studies: cluster Bovendijle
Coen, L.; D'Haeseleer, E.; Peeters, P.; Mostaert, F. (2010). Studie ten behoeve van aanleg van overstromingsgebieden en natuurgebieden in het kader van het Sigmaplan - Ondersteunende studies: cluster Bovendijle. Versie 2.0. WL Rapporten, 713_15. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. IV, 47 pp.
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , meer

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Projectrapport

Trefwoorden
    Numerical modelling
    Topographic features > Landforms > Flood plains
    Water management > Hydraulics > Hydrodynamic models
    Water management > Water policy > Policy support
    Belgium, Bovendijle
Author keywords
    Actualised Sigmaplan; Geactualiseerd Sigmaplan

Project Top | Auteurs 
  • Studie ten behoeve van aanleg van overstromingsgebieden en natuurgebieden in het kader van het Sigmaplan, meer

Contactgegevens

Opdrachtgever: Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; Waterwegen en zeekanaal NV; Afdeling Zeeschelde, meer


Auteurs  Top 

Abstract
    Met betrekking tot het geactualiseerde SIGMAPLAN ‘Veiligheid + Natuurlijkheid’ dienen de komende jaren diverse projecten in realisatie te zijn. Ter voorbereiding van de realisatie van deze projecten startte NV W&Z, Afdeling Zeeschelde studies op ten behoeve van de aanleg van overstromingsgebieden en natuurgebieden.

    Het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) moet samen met de Universiteit Antwerpen (UA), Vakgroep ECOBE, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) de mogelijkheden van verschillende inrichtingsvarianten voor de aan te leggen zones onderzoeken. Bij de inrichting ligt de nadruk op het halen van het vooropgestelde veiligheidsniveau (risicobenadering) en natuurdoelstellingen (IHD’s, OS 2010, LTV Schelde-estuarium). WL levert hiervoor ondersteuning met een numeriek modelinstrumentarium, in het bijzonder één- en meerdimensionale hydrodynamische modellen.

    Dit rapport schetst eerst kort de methodologie die WL gebruikt bij de detailinrichting van overstromingsgebieden en natuurgebieden. De methodologie werd opgesteld op basis van inzichten verkregen in het pilootproject Lippenbroek en andere polders, opgedane ervaring met schaalmodellen en beschikbare literatuur.

    Tot slot worden de resultaten van de detailinrichting van overstromingsgebieden en natuurgebieden in het kader van actualisatie Sigmaplan beschreven voor de Bovendijle.


Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs