Integrated Marine Informations System - IMIS

Personen | Instituten | Publicaties | Projecten | Datasets | Kaarten
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Evaluatie (potentiële) dijkmonitoringstechnieken - Detectie kwel/lekkage onder en/of doorheen dijken: infrarood metingen
Wildemeersch, K.; Visser, K.P.; Van Hoestenberghe, T.; Vincke, L.; Peeters, P.; Mostaert, F. (2014). Evaluatie (potentiële) dijkmonitoringstechnieken - Detectie kwel/lekkage onder en/of doorheen dijken: infrarood metingen. Versie 2.0. WL Rapporten, 00_087. Waterbouwkundig Laboratorium/Antea Group: Antwerpen. V, 37 + 11 p. bijl. pp.
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , meer

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Projectrapport

Trefwoorden
  Detection
  Dikes
  Hydraulic structures > Dikes, shores and other flood defenses > Dike management and inspection
  Hydraulic structures > Dikes, shores and other flood defenses > Failure mechanisms
  In-situ measurements
  Monitoring
  Water seepages
Author keywords
  Walem; Hingene; infraroodmeting

Auteurs  Top 
 • Wildemeersch, K.
 • Visser, K.P., meer
 • Van Hoestenberghe, T., meer

Abstract
  In het kader van het bestek WU10/25 'Evaluatie (potentiële) dijkmonitoringtechnieken' heeft Antea Group in een viertal meetcampagnes verschillende infraroodmeettechnieken beproefd, ten einde te bepalen of deze technieken kansrijk en bruikbaar zijn als detectiemethode voor kwel/lekkage onder/ of doorheen dijken. Tevens werden verschillende algoritmes ontwikkeld (eerste stap) om de nabewerking op grote(re) schaal mogelijk te maken. Op basis van de resultaten van de meetcampagnes, werd geconcludeerd dat opmetingen van op het land (vanaf een wagen) duidelijk betere resultaten geven en beter uitvoerbaar zijn als metingen vanuit de lucht (doormiddel van drones). Voor het meten vanaf een wagen blijft de hoek tussen de infrarood camera en het te bemeten oppervlak echter een aspect dat dient te worden verbeterd. De uitvoering vanuit de lucht heeft zeker ook potentieel maar dan moet de stabiliteit van de beelden verbeterd kunnen worden en dienen ook praktische problemen weg gewerkt te worden omtrent de datatransmissie.

  Het principe van IR-metingen bleek een bruikbare techniek voor detectie van kwel/lekkage bij dijken. Alleen is de kwaliteit en daarmee de bruikbaarheid van meetresultaten relatief gevoelig aan het juiste thermische contrast (tussen water en land), de afwezigheid van zonlicht en de mate van begroeiing van het dijklichaam. Uit de meetcampagnes bleek tevens dat ten aanzien van de infrarood camera naast een goede resolutie ook het soort output (enkel frames of ook absolute geogerefereerde data) een belangrijke invloed heeft op de bruikbaarheid van de meetresultaten. In het geval dat IR metingen op grote schaal worden toegepast, is (verdere) ontwikkeling van (semi) automatische nabewerkingsalgoritmen aan te bevelen.


Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs