Integrated Marine Informations System - IMIS

Personen | Instituten | Publicaties | Projecten | Datasets | Kaarten
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Vergelijking data fysische parameters: meetpaal Lillo vs Liefkenshoek veer
Meire, D.; Plancke, Y.; Vereecken, H. (2023). Vergelijking data fysische parameters: meetpaal Lillo vs Liefkenshoek veer. Versie 4.0. WL Rapporten, 22_076_1. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VI, 38 pp. https://dx.doi.org/10.48607/182
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. , meer
Vergelijking data fysische parameters: meetpaal Lillo vs Liefkenshoek veer

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Projectrapport

Trefwoorden
  Hydraulics and sediment > Hydrodynamics > Passive tracers
  Hydraulics and sediment > Sediment > Cohesive sediment
  In-situ measurements
Author keywords
  Meetpaal Lillo; Liefkenshoek; fysische parameters; monitoring; saliniteit; turbiditeit

Project Top | Auteurs 
 • Vergelijking MP Lillo - Liefkenshoek

Auteurs  Top 

Abstract
  Ten gevolge van de aanvaring door een binnenvaartschip, werd de meetopstelling meetpaal Lillo vernietigd. Hierop volgde de vraag of en waar een nieuwe meetpaal geplaatst dient te worden, ook aangezien in de nabijheid reeds een meetstation voor fysische parameters (Liefkenshoek veer) aanwezig is. Hier stelt zich de vraag wat de relatie is tussen beiden. Voor de parameters saliniteit (afgeleid uit de gemeten conductiviteit), SSC (afgeleid uit de gemeten turbiditeit) en zuurstof wordt in dit advies een vergelijking gemaakt tussen Meetpaal Lillo (zowel sensor onder als boven) en Liefkenshoek veer.
  Voor de verschillende parameters vertonen de langere termijn patronen op beide locaties vergelijkbare trends, wat ook logisch en te verwachten is, door hun nabijheid. Toch is door de specifieke locatie en meetdiepte, de absolute waarde van de sedimentconcentraties sterk verschillend, en ook in het verloop doorheen het getij worden belangrijke verschillen waargenomen, voor de verschillende parameters. Door zijn specifieke ligging, dicht bij belangrijke waterbouwkundige infrastructuur is de meetlocatie van Meetpaal Lillo van groot belang in het opvolgen van veranderingen in de water- en sedimentbeweging in dit deel van het Schelde-estuarium. Het leidt dan ook tot de aanbeveling dat de meerwaarde van metingen ter hoogte van de meetpaal groot is en inzichten van de analyse van de meetgegevens belangrijk is in de opvolging en evaluatie van het systeem.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs